GRATIS SOCIAL MEDIA SCAN – KLIK HIER

Cameraschuw? 6 Tips om je comfortabel online te laten zien ​

Cameraschuw? 6 Tips om je comfortabel online te laten zien.

Vind jij het spannend om jezelf te laten zien online? Bijvoorbeeld een selfie plaatsen als post, of het filmen van jezelf voor in Instagram Stories of een Instagram Reel? Ben je cameraschuw en vind je het lastig om comfortabel voor de camera te staan?

Dat is helemaal niet zo raar. Heel veel mensen vinden dit spannend! Waaronder ook ik. Ondanks dat ik nu regelmatig mijn gezicht laat zien, heb ik daarmee flink gestruggled aan het begin. Ik hield mijzelf allerlei dingen voor zoals:
 
  • Niemand vindt het toch interessant om te zien wat ik aan het doen ben
  • Wie zit er nu te wachten op mijn hoofd
  • Ik vind mijzelf niet leuk genoeg om voor de camera te verschijnen.
 
Tot er een knop omging, en ik mijzelf realiseerde dat ik een heel belangrijk onderdeel uit de weg ging door mijzelf niet te laten zien: ik liet mijn volgers geen band met mij ontwikkelen. Ik verschuilde mij achter alle mooi opgemaakte infographics die ik deelde, zonder mijzelf te laten zien. En dat is eigenlijk best raar: want ik verkoop de dienst dat mensen met mij aan de slag gaan. Hoe konden mijn toekomstige klanten nu zien met wie ze in zee gingen?
Dat zette mij aan het denken, en liet mij besluiten dat ik mijzelf online wel moest laten zien. En trust me, dat ging niet vanzelf, of van het een op het andere moment. 
Daarom deel ik graag een aantal tips met je die mij enorm hebben geholpen mij comfortabel te voelen voor de camera. Zodat jij hiermee aan de slag kan gaan, en ook minder angst hiervoor hoeft te voelen.

Maak vlogs/videos van jezelf zonder deze online te zetten

He, zonder dit online te zetten? Ja! Want we hebben allemaal wel eens als we ons eigen gezicht terug zien, of onze stem terug horen dat je denkt ‘He, ben ik dat?’. Door het filmen van jezelf en dit terug te kijken, wen je aan jezelf. Aan hoe je gezicht eruit ziet op beeld, of dat je stem toch iets anders klinkt dan je dacht. Door dit vaker te doen, omarm je deze aspecten van jezelf.

Voeg een aantal mensen toe aan je “Beste vrienden” lijst op Instagram, en upload daar je stories.

 

In Instagram heb je de optie om een “Beste vrienden” lijst te maken. Hier kan je zelf een aantal volgers in toevoegen om zo een lijst te vormen. Vervolgens tijdens het maken van je stories kan je er voor kiezen om je stories te uploaden in enkel deze “Beste vrienden” lijst. Alleen de volgers uit die lijst kunnen dan jouw stories zien. Zo kan je toch oefenen met jezelf laten zien voor de camera, zonder dat gelijk iedereen meekijkt.

 

Zo maak je een “Beste vrienden” lijst:
– Open Instagram
– Ga via je profiel pagina naar de drie horizontale streepjes rechtsbovenin je scherm.
– Klik hier op Goede vrienden, en selecteer de volgers die je aan de lijst wilt toevoegen.

Begin met oefenen in een ruimte waar jij je veilig voelt

Als je iets gaat doen wat je spannend vind, is het belangrijk om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Jezelf filmen is een kwetsbaar iets: je stelt jezelf kwetsbaar op. Zorg daarom dat je als je hiermee aan de slag gaat je je in een ruimte bevind die jou je veilig laat voelen. Dit kan je slaapkamer zijn, je kantoor, of juist buiten in je tuin. It’s up to you!

Voorbereiding is het halve werk

Ben je bang dat je een black-out krijgt? Dat je niet meer weet wat je moet zeggen? I’ve been there, done that. Wat mij enorm hielp is om op papier neer te zetten wat ik nu eigenlijk wilde vertellen. Mocht ik het dan vergeten, dan kon ik het papiertje er weer even bijpakken, en de draad weer oppakken. Vaak had ik het papiertje achteraf niet eens nodig, maar alleen al de gedachte dat deze tot mijn beschikking was, hielp mentaal al enorm.
Bonus tip: Als je je ideeën opschrijft, is het vaak voor jezelf ook een helder verhaal wat je wilt delen, in plaats van een groot gebrabbel. Zo kom je veel duidelijker over, en begrijpen jouw volgers beter wat jij ze wilt vertellen!

Trek een outfit aan waarin jij je jezelf voelt

Het is iets heel kleins, maar je outfit kan echt je gemoedstoestand bepalen. Als jij een jurkje draagt waarvan je echt weet dat dat jurkje jou fantastisch staat, dan kan je de hele wereld aan. En deze gemoedstoestand helpt jou met je zelfverzekerder voelen voor de camera. Als jij je goed voelt, straal je dit ook uit. Trek dus je mooiste jurk uit de kast, je speciale pumps die je eigenlijk alleen draagt voor speciale gelegenheden omdat ze zo mooi zijn, en take it away!

Niemand is perfect

Omarm je foutjes en imperfecties. Niemand is perfect! Zeg eens eerlijk, hoe vaak heb jij bij een ander een imperfectie opgemerkt? En vond je het storend dat iemand zich versprak? Grote kans dat je antwoord nee is. Waarom ben je dan wel zo streng voor jezelf?  Wees lief voor jezelf, en minder streng en perfectionistisch. Tenslotte, niemand is perfect toch?

 

Ik hoop dat deze tips jou het laatste zetje geven om aan de slag te gaan, en te gaan beginnen met oefenen voor de camera. En onthoud: kleine stapjes zijn ook stappen vooruit! Wees lief voor jezelf, ga aan de slag, en ga ervoor! Je kunt het, ik geloof in je. 
 
Wil je gelijk na het lezen van deze blog aan de slag met jezelf laten zien online? Instagram Reels is daar een fantastische feature voor! Wil je weten waarom? Lees dan deze blog!
Wil je vaker tips lezen over social media? Ik deel wekelijks meerdere tips over social media op mijn Instagram account @hashtagk_ Neem een kijkje daar!
Pin Cameraschuw

Leave a Comment